El meu Pràcticum el realitzo en un Centre Educatiu de caràcter privat que atén alumnes d'1 a 18 anys, amb la peculiaritat que treballen en la immersió linguística en llengua anglesa.
La meva primera part del pràcticum també la vaig realitzar en el mateix centre, vaig conèixer el context, la dinàmica i participar de les tasques que realitzava la psicopedagoga dins del centre.
Aquesta segona part del pràcticum anirà orientada a un treball i intervenció respecte les Altes Capacitats (AC) que poden presentar alguns alumnes del centre.
Concretament, el meu objectiu serà orientar i assessorar a partir d'un protocol de derivació de Cicle Infantil a Primària destinat al professorat, d'aquells alumnes que puguin presentar aspectes d'AC.
A partir de resultats objectius detecctats a primària (proves de nivell per àrees-creativitat,...) buscar perfils a infantil que denotin aquestes capacitats.Detecció i intervenció en edats primarenques, per tal de poder desenvolupar les mesures educatives més adequades i adaptades per aquests nens/es.
Ara, us faré una pinzellada del que són a nivell teòric les Altes Capacitats (AC).
Quan es volen definir les altes capacitats ens trobem amb que l'amplitud del concepte ens dificulta trobar una única definció. La paraula Superdotats es refereix a la combinació d'una superioritat cognitiva, creativitat i motivació suficient per considerar el nen/a destacat sobre la gran majoria. (Renzulli).
Renzulli concep la superdotació com el resultat de la intersecció de tres variables:
- Capacitat Intel.lectual superior a la mitjana
- Motivació o compromís amb la tasca
- Creativitat
No és suficient tenir un quoficient intel.lectual (QI) superior a 130 per parlar d'alta capacitat, han de confluir altres característiques.
El model de Renzulli fou ampliat pel seu equip, que va introduir els factors: Escola, Família i Iguals. La importància de la família i els entorns socials, com són l'escola i els amics, resulten fonamentals pel desenvolupament òptim d'aquests nens/es.
També podem parlar de subjectes Talentosos, nens/es que destaquen de manera execel.lent en una habilitat o aptitud concreta; a nivell acadèmic o artístic.
Els trets més significatius que podem destacar dels nens amb altes capacitats (AC). en general:
- Habilitats cognitives: percepció, raonament, aprenentatge abstracte,agilitat mental, fluïdesa verbal, memòria,concentració i atenció, facilitat per la comprensió i la generalització,...).
- Característiques motivacionals: tenacitat, tendència a gaudir de tasques desafiadores,capacitat per treballar bé sense necessitat d'estímuls o de reforç, lideratge,...).
- Característiques creatives: originalitat en la resolució de situacions i problemes, imaginació, impuls per explorar noves idees,...).
Actualment, es sap que la intel.ligència és quelcom dinàmic i que està influïda per factors genètics i ambientals, i per tant pot ser modificada per múltiples factors.
Gadner ja ens parla d'intel.ligències múltiples i defensa que no existeix una unica intel.ligència, sinó que n'existeixen diversos tipus.
El fonament del treball serà tenir en compte les premisses i marc teòric esmentat, per tal de poder recollir les dades i experiències que ens permetin poder detectar les habilitats, curiositats, preferències, estils d'aprenentatge,...d'aquest alumnat per poder oferir i estimular aquelles altes capacitats que molts cops poden passar desapercebudes.